Circulair bouwen
Waar energiezuinig en duurzaam bouwen meer en meer gemeengoed wordt, is circulair bouwen een nieuwkomer. Circulair bouwen gaat een stapje verder dan energiezuinig bouwen. Met alleen goede isolatie en slimme technieken ben je er namelijk nog niet. Bij circulair bouwen wordt een gesloten kringloop nagestreefd. Dat houdt in dat de materialen en producten die toegepast worden, na afloop van de levensduur van het gebouw weer hergebruikt moeten kunnen worden zodat er geen schadelijke uitstoot naar lucht, water of bodem is. Op die manier bouw je dus aan een wereld zonder afval. Circulaire gebouwen worden flexibel ingedeeld en eenvoudig demontabel te maken, zodat het eenvoudig van gebruik of functie kan veranderen.
Gebruikte materialen in het gebouwenpaspoort
Bij circulair bouwen worden niet alleen materialen en grondstoffen toegepast die te recyclen zijn, maar worden ook grondstoffen en materialen hergebruikt die al een eerder leven hadden. Een gymzaalvloer die gemaakt is van oude Nikes bijvoorbeeld, of wastafels die uit een oud-ziekenhuis komen en prima nog een tweede ronde mee kunnen. Circulaire gebouwen hebben vaak een materialenpaspoort. In dit paspoort staan alle materialen benoemd, inclusief hun herkomst. Op die manier moet het makkelijker zijn om in de toekomst de materialen te demonteren en een tweede of derde leven te geven. Niet alle materialen die bij een bouwproject nodig zijn zijn altijd tweedehands of in gerecyclede vorm beschikbaar. In dat geval wordt vaak teruggegrepen op natuurlijke of biobased materialen.
Friso kan circulair bouwen
De laatste jaren hebben wij flink wat ervaring opgedaan met circulair bouwen. Een van de mooiste voorbeelden is ongetwijfeld ROC Friese Poort, wat geheel circulair gebouwd is. Ook de Sterrenschool in Hilversum bouwden we circulair.