Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Een gloednieuw en ultramodern zwembad voor regio Buitenpost

22 juni 2021

Een gloednieuw en ultramodern zwembad voor regio Buitenpost

Een flink aantal zwembaden staat het water aan de lippen. Steeds meer gemeenten hebben te kampen met noodlijdende zwembaden. Uniek dus, dat er in deze tijd en in een bescheiden plaats als Buitenpost gebouwd wordt aan een nieuw zwembad. Door de sluiting van een aantal zwembaden in de omgeving, waaronder in De Westereen, heeft zwembad De Kûpe een regionale functie. Voor de gemeente Achtkarspelen reden genoeg om juist wél te investeren in het nieuwe zwembad. Maar dan wel een ultramodern en duurzaam bad dat klaar is voor de toekomst. Met projectleider Syds Wiersma van Aannemingsmaatschappij Friso blikken we terug op de bouw.

Syds Wiersma, projectleider bij Friso Bouwgroep

Een uniek project voor Friso Bouwgroep

Vorig jaar mei ging de eerste schop in de grond. Jaren van plannen maken ging eraan vooraf. De gemeenteraad stelde het benodigde krediet beschikbaar zodat koers gehouden kon worden om een kwalitatieve zwembadvoorziening te realiseren. Het bestaande zwembad was namelijk sterk verouderd en alles renoveren was een te grote investering. Voor Aannemingsmaatschappij Friso is het niet het eerste zwembad dat ze bouwen, maar voor projectleider Syds Wiersma is het realiseren van een ultramodern zwembad zeker uniek: “De afstemming met alle disciplines, bijvoorbeeld met de mensen voor het betonwerk, het tegelwerk en natuurlijk de techniek, blijft bijzonder. Daarnaast valt of staat het project met een goed doordacht ontwerp. Slangen + Koenis Architecten heeft veel ervaring met het ontwerpen van zwembaden. Zij hebben het Bouw Informatie Model (hierna: BIM-model) aangeleverd. Ook Pranger-Rosier Installaties en LOTEC Zwembadtechniek hebben met hetzelfde BIM-model gewerkt. Vanuit het BIM-model vindt veel afstemming met de betrokken partijen plaats. Dat maakt de bouw van dit zwembad echt anders dan bijvoorbeeld de realisatie van een appartementencomplex of een kantoorpand.”

Duurzame installaties

Een belangrijk onderdeel van het zwembad zijn de duurzame installaties. Ongeveer 30% van de kosten van het zwembad bestaan uit techniekkosten. Deze techniek dient, zoveel mogelijk uit het zicht, opgenomen te worden in het bouwkundige ontwerp. Tom de Haas van Pranger-Rosier Installaties legt uit: “Denk hierbij aan o.a. de ventilatie installatie, onderwaterverlichting en conditionering/filtering van het badwater. Maar ook het warmte-terugwinsysteem, waarbij restwarmte uit spoel- en douchewater en warmte uit de ventilatielucht teruggewonnen wordt. En niet te vergeten de warmtekoppeling met de naastgelegen fabriek Enitor Primo.” In de kunststofprofielenfabriek naast het zwembad staat een grote perslucht-compressor die veel warmte afgeeft. “De warmte blijft normaal gesproken ongebruikt maar in dit geval wordt deze warmte via een leiding naar het zwembad gebracht. Hier wordt de warmte gebufferd in drie grote buffertanks. Via een warmtewisselaar wordt de warmte gebruikt om het zwembadwater te verwarmen. Dat is overigens niet nieuw: het huidige zwembad wordt ook op die manier verwarmd.” Het nieuwe zwembad is volledig voorzien van ledverlichting waarbij een deel van de verlichting gekoppeld kan worden aan de geluidsinstallatie. De 377 zonnepanelen op het dak zorgen voor voldoende energie voor alle pompen, installaties, verlichting en de horeca.

Geschikt voor alle gebruikersgroepen

In het ontwerp is rekening gehouden met de verschillende gebruikersgroepen van het zwembad, zoals zwemmen voor mensen met een beperking, revalidatiezwemmen of babyzwemmen. Slangen + Koenis Architecten bedacht een beweegbare bodem. Wiersma: “Via een katrollensysteem kan de bodem eenvoudig omhoog getrokken worden waardoor er een ondieper bad ontstaat. Door de klapwand kan dit gedeelte qua temperatuur worden aangepast. Dit maakt het zwembad geschikt voor een brede doelgroep.”

Een modern zwembad met een tijdloze uitstraling

Voor de afwerking van het interieur is gekozen voor lichte kleuren en houten wand- en plafondafwerkingen. Wiersma: “Hout is een natuurlijk materiaal dat geluid absorbeert en vocht reguleert. Dit zorgt voor een prettig binnenklimaat in het zwembad”. De buitenkant van het zwembad wordt voor een deel voorzien van metselwerk, schoonbeton panelen en goudkleurige stalengevelbekleding. Slangen + Koenis Architecten: “Door te kiezen voor een eigentijds metselwerk in een rode baksteen en deze te combineren met een rand van schoonbeton panelen, krijgt het gebouw een moderne, warme en tijdloze uitstraling.” Wiersma vult aan: “Dat in combinatie met het duurzame karakter maakt het zwembad klaar voor de toekomst.”

Prettige samenwerking

Wiersma kijkt terug op een prettige samenwerking met alle partijen. “Zowel met de gemeente Achtkarspelen, Slangen + Koenis Architecten als met Pranger-Rosier Installaties en alle andere betrokkenen was de samenwerking erg plezierig. Natuurlijk loop je weleens met z’n allen ergens tegenaan. Als er zaken zijn die bijvoorbeeld niet lijken te lukken dan vind ik het altijd een mooie uitdaging om daar toch weer een oplossing voor te bedenken. Nee bestaat voor mij niet. Ik vind dat het mooiste van het vak: die samenwerking die je hebt met alle betrokken partijen. Dat maakt het werk minder routinematig”.


Naar verwachting wordt het zwembad nog voor de zomer opgeleverd en in september in gebruik genomen.