Innovator Renske Rosier Bouwt aan een Duurzame Toekomst
Op de Dag van de Circulaire Bouw zetten we graag onze innovator Renske Rosier in de schijnwerpers. Renske werkt sinds november 2022 bij Friso Bouwgroep als aanjager van duurzaam bouwen en zet zich vol enthousiasme in voor een toekomstbestendige bouwsector. Nieuwsgierig naar haar werk en visie? Lees het volledige artikel uit ons Friso Magazine hieronder.
Experimenteren met nieuwe materialen en technieken
In november 2022 is Renske Rosier begonnen als innovator en aanjager van duurzaam bouwen bij Friso Bouwgroep. Vóór haar komst bestond de functie nog niet binnen Friso, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om voortvarend van start te gaan. Renske zorgt dat duurzaam bouwen voortdurend ieders aandacht heeft en houdt.
Uitgeputte aarde
De cijfers over het verbruik van grondstoffen in Nederland en de rest van de wereld stemmen niet hoopvol. “In april van dit jaar waren we in Nederland eigenlijk al door onze grondstoffen heen. Dat houdt in dat alles wat we na april 2023 verbruikten, meer is dan de bio-capaciteit die er voor een land van onze omvang beschikbaar is. Als iedereen zo zou leven als wij, dan hebben we 3,6 aardbollen nodig om in de behoefte van de wereldbevolking te voorzien. Je zou het misschien niet zeggen, maar we doen het vele malen slechter dan China en India”, voegt Renske hier nog aan toe.
Toch is ze hoopvol. Ze ziet in haar naaste omgeving dat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en de toekomst van de aarde. En ook binnen Friso merkt ze dat collega’s haar steeds beter weten te vinden. Ze denkt mee, adviseert en zoekt zaken uit.
Meedenkende collega’s
“Ik voelde me gelijk welkom bij Friso. Collega’s waren blij met mijn komst en dat werkt erg motiverend. Wat ik ook heel leuk vind, is dat ik vaak interessante artikelen, folders van nieuwe producten of visitekaartjes van duurzame ondernemers krijg. Of er ligt nieuw materiaal op mijn bureau, zoals biocomposiet en biobased isolatiemateriaal van hennep of vlas. Daarom heb ik een stellingkast neergezet in het hoofdkantoor, zodat iedereen dit kan zien en voelen. Zo delen we kennis en inspireren we elkaar”, lacht Renske.
Kleine stapjes dragen bij aan grote veranderingen
“Via mijn netwerk ontdek ik nieuwe materialen of technieken, die soms nog niet eens op de markt zijn. Zo hebben we laatst bij Houkesloot een proefstort gedaan met cementloos beton. Cement is namelijk de meest vervuilende factor in beton, dus als dit werkt, zou dat fantastisch zijn.”
“Helaas worden we in de innovaties soms wel beperkt door regelgeving, die niet altijd past bij nieuwe manieren van denken en bouwen. Maar we vinden wel een weg. Ik blijf gemotiveerd om met kleine stapjes bij te dragen aan veranderingen in onze manier van bouwen!”