De werkzaamheden van de 38 nieuwbouwwoningen gingen van start nadat er 42 woningen gesloopt waren. De 42 jaren-zestig-woningen die op de locatie van de nieuwe woningen stonden waren sterk verourouderd en toe aan vervanging. De bewoners van deze woningen werden tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden ergens anders ondergebracht.
Het nieuwe plan (fase 2) aan de zuidzijde van Harlingen, ontworpen door Alynia Architecten, bestaat voor een deel uit 60 grondgebonden woningen en 50 appartementen. Het appartementencomplex, bestaande uit twee lagen, heeft door zijn ligging nabij de snelweg een geluidswerende functie voor de 60 woningen aan de achterzijde van het complex. De dynamische architectuur van zowel de appartementen als de woningen sluit aan op de omringende woonwijken. Daarnaast zijn de kleuren van het metselwerk aangepast op de bebouwing in de wijk. Zo vormt het plan een geheel met de rest van het zuidelijke deel van de stad.
Levensloopbestendig met een energiezuinig karakter
De nieuwe woningen zijn voor een deel grondgebonden woningen met twee slaapkamers en een badkamer op de begane grond. Het overige deel heeft een verdieping met drie slaapkamers en een badkamer. Indien nodig is er een traplift in de woningen geplaatst. Op die manier zijn de woningen levensloopbestendig. Naast dat de woningen levensloopbestendig zijn, hebben de woningen ook een energiezuinig karakter. Het zijn nul-op-de-meter-woningen. Om dat te kunnen bereiken, kregen de woningen een hoogwaardige isolatieschil, verwarming met een warmtepomp en warmteterugwinning op de ventilatielucht. Ook zijn er extra veel zonnepanelen geplaatst (acht meer dan de wettelijke eis) en zijn de woningen alleen nog van gas voorzien om de woningen te verwarmen.
Social Return een doel op zich
Naast het duurzaamheidaspect is Social Return ook een item dat bij Friso Bouwgroep hoog in het vaandel staat. Samen met de Bouwvereniging onderzocht Friso de mogelijkheden voor het recyclen van werkzaamheden binnen het project voor werklozen, werkzoekenden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Uiteraard is daarbij eerst gekeken naar personen in de buurt van het project of in en rondom Harlingen." licht Marcel Minnema, technisch ontwikkelaar bij Friso Bouwgroep toe. "Om dit te bewerkstelligen werd indien nodig gezocht naar geschikte opleidingen zodat de kandidaten zich binnen het vakgebied verder konden ontwikkelen en op die manier konden klimmen op de participatieladder. Kortom een Win-Win-Win-situatie voor onze opdrachtgever, de huurders, onze partners en onszelf. Dat is Bouwen aan de toekomst!" besluit Marcel Minnema zijn verhaal.
Plattegronden
Download hieronder de plattegrond van de levensloopbestendige woningen
→ Plattegrond levensloopbestendige woning