Basisschool De Wereldburger Amsterdam renovatie en uitbreiding
In Amsterdam aan de Koos Vorrinkweg heeft Aannemingsmaatschappij Friso Almere een renovatie en uitbreiding van basisschool de Wereldburger gerealiseerd.
In Amsterdam aan de Koos Vorrinkweg heeft Aannemingsmaatschappij Friso Almere een renovatie en uitbreiding van basisschool de Wereldburger gerealiseerd.
In opdracht van Onderwijs, Jeugd en Zorg – Gemeente Amsterdam is de school door Aannemingsmaatschappij Friso circulair gerenoveerd. De school uit 1965 koos niet voor nieuwbouw, maar voor hergebruik van het oude betonnen skelet, aangevuld met een geraamte van hout. Gianni Cito van Moke Architecten ontwierp een circulair en bijna energieneutraal gebouw dat aanvoelt als een leer- en speelpaleis
Het schoolgebouw uit de jaren zestig van de vorige eeuw was doormiddel van gebrekkig onderhoud in verval geraakt. Aan de hand van het ontwerp van Moke Architecten is de betonnen buitengevel vervangen door metalen gevelbekleding. De grote ramen maken het gebouw licht en open. Oude gesloten buitengevels maakten plaats voor grote glaspartijen en van binnen is bijna alles gemaakt van hergebruikte materialen. De eye-catcher is de podiumtrap in de aula bij binnenkomst. De trap werd gemaakt van dikke houten geveldelen van het Tripolis gebouw op de Zuidas.
De meeste materialen die tijdens de renovatie van de school zijn gebruikt, zijn afkomstig van ‘donor-gebouwen’. Plafondlatten, kozijnen en deuren werden vanuit andere gebouwen overgeplaatst en vervolgens hergebruikt in de school. Ook doneerde de school zelf haar materiaal aan de uitbreiding van het gebouw. De houten onderdelen van de gymzaal zijn verwerkt in de aulavloer. In de gymzaal zelf werd er een nieuwe vloer en akoestische wandbekleding aangebracht. Omdat er veel gebruik is gemaakt van de donor-materialen was er van te voren geen duidelijkheid over de huidige staat van deze materialen. Het was soms best spannend voor de projectleiders van Friso. Om voor niet teveel verassingen komen te staan heeft Friso de rol optimaal ingevuld. Samen met de directievoering en de Amoveerder ging Friso in gesprek en bezocht daarnaast de gebouwen waar het donor-materiaal van zou worden hergebruikt. Tijdens de demontage en het transport werden er duidelijke instructies gegeven zodat alles netjes op locatie geleverd werd.
Roland Beijersbergen kan je er alles over vertellen. Je kunt hem bereiken via de onderstaande gegevens. Hij staat je graag te woord.
Roland Beijersbergen
Op zoek naar een leuke baan in de utiliteitsbouw? Wij zijn altijd op zoek naar echte bouwers. Bekijk al onze vacatures op www.echtebouwers.nl.