Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Havezate Oldengaerde Dwingeloo restauratie
Project Havezate Oldengaerde Dwingeloo restauratie
Partners Holstein Restauratie (architect)
Sector
recreërenkunst en cultuur
Opdrachtgever Stichting Het Drentse Landschap
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Ernest Jager
recreërenkunst en cultuur

Havezate Oldengaerde Dwingeloo restauratie

In opdracht van Stichting Het Drentse Landschap realiseerde Jurriëns Noord een grootschalige restauratie op Landgoed Oldengaerde. Dit landgoed van 17 hectare bestaat uit een verzameling van monumentale gebouwen, tuinen, tuinobjecten en een bos. De Havezate vormt het middelpunt van het landgoed en was toe aan onderhoud en restauratie.

Westeinde 57, Dwingeloo
Hoogste punt

Hoogste punt

n.v.t.
BVO

BVO

onbekend
Bouwperiode

Bouwperiode

2019 - 2021

Grootschalige restauratie op Landgoed Oldengaerde

Oog voor duurzaamheid en bruikbaarheid

De Havezate is een monumentaal pand en is naar alle waarschijnlijkheid rond 1420 gebouwd. In 2013 is De Havezate door de toenmalige eigenaren geschonken aan Stichting Het Drentse Landschap. Destijds was het pand in slechte staat, maar veel oude elementen zoals het jutebehang dat stamt uit 1850 en het unieke goudleren behang uit 1700 waren nog aanwezig. In bouwteam is een restauratieplan uitgewerkt om ervoor te zorgen dat alle bijzondere details behouden blijven én om het gebouw een nieuwe toekomst te geven. Tijdens de restauratiewerkzaamheden is er niet alleen rekening gehouden met de cultuurhistorische waarden maar ook met duurzaamheid en de bruikbaarheid van het pand.

Van Havezate naar vergaderen, evenementen en overnachtingen

Jurriëns Noord is begonnen met het restaureren van het interieur van het hoofdgebouw. De houten balklagen en vloerdelen zijn flink onder handen genomen en ook de wandspanningen zijn gerestaureerd. Naast restauratie en onderhoud zijn er ook isolerende maatregelen getroffen en zijn er wandverwarmingen geplaatst. Het bouwkundige deel is in juni 2020 opgeleverd. In het tweede helft van 2020 wordt de Havezate daadwerkelijk in gebruik genomen en kan vanaf dan gebruikt worden als locatie om te trouwen, te vergaderen of om een nachtje te logeren in één van de twee (vakantie)appartementen.

Eeuwenoud pronkstuk

Op landgoed Oldengaerde staat naast de Havezate een unieke tuinkas (zie afbeelding kas, bron: RTV Drenthe/Ronald Oostingh). De zogenoemde Rondboogkas uit 1870 bestaat uit een ronde vorm van gietijzer. Door de loop der jaren was het gietijzer verroest en kon ook de kas een opknapbeurt gebruiken. Om de kas te herstellen werden eerst alle 1024 stukjes glas genummerd, schoongemaakt en veilig gesteld. Vervolgens werd de muur opnieuw gevoegd zodat de kas opnieuw geplaatst kon worden.

De ziel van Havezate Oldegaerde blijft bewaard

Uit: Friso Nijs zomer 2020

Bij de geschiedenis van Drenthe denken veel mensen direct aan de Hunebedden. Maar er is veel meer cultureel erfgoed te vinden. Stichting Het Drentse Landschap zet zich in om dit culturele en natuurlijke erfgoed te behouden. Zo ook landgoed Oldengaerde in Dwingeloo. Jurriëns Noord restaureerde de Havezate, die binnenkort gebruikt gaat worden als trouw- en vergaderlocatie.

Echte vakmensen

Oldengaerde is een uitgestrekt landgoed van 17 hectare, met daarop rijksmonumentale gebouwen, en overtuin en rabattenbos. Toen de Stichting het als schenking kreeg was het in slechte staat.  Monumentenadviseur Jermo Tappel vertelt hoe het begon: “Wij hebben het landgoed in 2013 gekregen van de vier gezusters Willinge. Voorwaarde was dat de ziel van Oldengaerde bewaard zou blijven. Dat betekent dat we het pand niet alleen moesten restaureren, maar ook dat de antieke meubels weer in het pand terug zouden komen.” Een lang proces; Niet alleen het vergaren van subsidies was een uitdaging, ook het maken van een goed restauratieplan vereiste veel kennis van zaken. Een klus die je ook niet zomaar even aan iemand gunt. “Wij zochten naar echte vakmensen, daarom zijn we met Jurriëns Noord in zee gegaan”.

Verschillende bouwstijlen

“Het gebouw is niet in één keer gebouwd. Uit houtboringen kunnen we concluderen dat er tal van bouwperiodes geweest zijn. Het eerste deel is in het begin van de 15e eeuw gebouwd. In de loop van de eeuwen is het vervolgens uitgebreid en aangepast. Zo is tussen 1650 en 1660 de voorgevel geplaatst en naar alle waarschijnlijkheid in 1717 de achtergevel. Elke periode had een eigen bouwstijl die in het gebouw terug te vinden is.”

De ziel van Oldengaerde bewaren

Projectleider Ernest Jager van Jurriëns Noord vindt de restauratie een hele verantwoordelijkheid: “We hebben de klus in bouwteam aangenomen. Daarmee is onze verantwoordelijkheid voor het gezamenlijke plan groter. Tijdens de opnames waren wel wat zaken aan het licht gekomen, maar bij dergelijke ingewikkelde panden komen altijd nog verrassingen om de hoek. Wat het in dit geval nog gecompliceerder maakte, was dat het tijdens de opnames helemaal vol stond met antiek. Dan lijkt het ook al snel heel wat natuurlijk.” Tijdens de bouw kwam het team dus vaak voor verrassingen te staan. Verrassingen die telkens om een adequate oplossing vroegen. “Restaureren is discussiëren”, zegt Tappel. “Het mooie van een bouwteam met een mix van deskundigen is dat je met elkaar altijd een oplossing vindt. Het was een prettige samenwerking. Voor Jurriëns Noord heb ik dan ook niets dan lof.”

Tijdreis

“Een tijdreis,” zo noemt Jager de restauratie. “We zijn zoveel bijzondere dingen tegen gekomen. Bijvoorbeeld het behang uit de 19e eeuw, waarvan we de ontbrekende delen hebben laten restaureren door Studio Das. Zij hebben met stempels uit de 3D-printer op Japans papier het behang gedrukt. Ook het authentieke en zeer zeldzame goudleer behang uit 1710 is een echte eyecatcher. En wat denk je van de panty’s die we in de meidenkamer als dakisolatie hebben gevonden? Of de wijnfles van 200 jaar oud die onder de vloer lag? Dat zijn de leuke verrassingen van restauratieprojecten."