Een flinke maar snelle verbouwing
De verbouw van het Drents Museum werd opgedeeld in twee fasen. In fase 1 werd de indeling van de Abdijkerk aangepast. Een moderne stalen trap met glas vormde de nieuwe eyecatcher. Daarnaast werd in fase 2 de publiekruimte aangepakt. ‘Een flinke maar snelle verbouw resulteert nu in een spectaculair, licht en modern gebouw. Het lijkt te zweven tussen de Asser historie’, licht museum directeur Harry Tupan toe. ‘We trekken al jaren steeds meer bezoekers. Café Krul, ons museumcafé, was eigenlijk veel te klein. Nu hebben we een waardige ontmoetingsplek, genaamd Pingo*, waar je goed kunt eten en drinken. Ik ben ongelofelijk trots op het resultaat’
Toegankelijker voor grote groepen
Het café is door de verbouw een stuk toegankelijker om grote groepen te ontvangen voor feestelijke openingen van grote exposities. Naast de uitbreiding van de publieksruimte werd er door Jurriens Noord ook aanvullend stuc- schilderwerk verricht bij de kerk en de publieksruimte. De benedenverdieping van de uitbreiding is het terrein van brasserie Pingo*. Op de bovenverdieping, die door glaswerk en het goede gebruik van licht half lijkt te zweven, bevindt zich een nieuwe zaal voor bijeenkomsten, vergaderingen en trouwerijen.
Moderne uitbreiding met extreem contrast
‘Door het toepassen van hoge glazen wanden en de witte vloeren, muren en plafonds heb je als bezoeker het idee dat je buiten op een historische binnenplaats staat’. En dat is precies wat architect Peter Bos van Sax Architecten voor ogen had. ‘Dit museum bestaat uit een mix van verschillende gebouwen uit verschillende periodes, met allemaal hun eigen historische details. Deze moderne uitbreiding moet daar een extreem contrast mee vormen, maar is wel complementair. Eenvoud in het nieuwe gebouw tegenover het zeer gedetailleerde in de oude gebouwen.”
In totaal heeft de verbouwing, die in maart 2019 begon en in september 2020 opgeleverd, 19 maanden geduurd . Tijdens de verbouw bleef het museum open voor tentoonstellingen.
__________________________________________________________________________________________________________________________
*Pingo
Het woord Pingo betekent in de taal van de Inuït ‘heuvel die groeit’: heuvels die tijdens de laatste ijstijd een steeds groter wordende kern van ijs hadden. Na het smelten van het ijs bleef een klein rond watertje achter. In Drenthe liggen naar schatting 2.500 pingoruïnes waarvan er nog vele tientallen in het landschap zijn te herkennen.
Betrokken partijen: